Temari transversal
Tema 1
La Llei d'ordenació sanitària de Catalunya. El sistema sanitari integral d'utilització pública de Catalunya (SISCAT): Disposicions comunes als centres, serveis i establiments sanitaris integrats en el SISCAT. El Pla de salut de Catalunya: principis generals.
Tema 2
L'empresa pública Institut Català de la Salut. Missió, visió i valors. Règim jurídic, objectius, funcions i principis de gestió. Organització de l'Institut Català de la Salut. Els Estatuts de l'Institut Català de la Salut. Competències de l'Institut Català de la Salut.
Tema 3
Drets i deures de la ciutadania en relació amb la salut i l'atenció sanitària: dret d'informació sanitària del pacient. Dret a la intimitat i confidencialitat del pacient. Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals: àmbit d'aplicació, conceptes bàsics, principis de la protecció de dades. Drets ARSOPOL. La figura del delegat de protecció de dades. Reglament general de protecció de dades (RGPD).
Tema 4
L'Estatut marc del personal estatutari dels serveis de salut: objecte, àmbit d'aplicació, drets i deures, adquisició i pèrdua de la condició de personal estatutari, actualització de coneixements, retribucions, incompatibilitats.
Tema 5
L'Estatut bàsic de l'empleat públic: objecte i àmbit d'aplicació, codi de conducta dels empleats públics. El III Acord de la Mesa Sectorial de Negociació de Sanitat sobre les condicions de treball del personal estatutari de l'Institut Català de la Salut.
Tema 6
Sistemes d'incentivació i promoció professionals: la carrera professional, la direcció per objectius i la retribució variable.
Tema 7
Llei de prevenció de riscos laborals: conceptes bàsics, drets i obligacions en matèria de seguretat i salut en el treball. El reglament dels serveis de prevenció. Organització de recursos per a les activitats preventives. Protocol per a la prevenció, la detecció, l'actuació i la resolució de situacions d'assetjament sexual, per raó de sexe, de l'orientació sexual i/o de la identitat sexual a l'Administració de la Generalitat de Catalunya.
Tema 8
Llei 17/2015, del 21 de juliol, d'igualtat efectiva de dones i homes: objecte i finalitats. Principis d'actuació dels poders públics. Llei 5/2008, del 24 d'abril, del dret de les dones a erradicar la violència masclista i Llei 17/2020, del 22 de desembre, de modificació de la Llei 5/2008, del dret de les dones a erradicar la violència masclista: disposicions generals. II Pla d'Igualtat de l'Institut Català de la Salut.
Tema 9
Principis generals de la bioètica. El secret professional: concepte i regulació jurídica.
Tema 10
Qualitat: Concepte i definició. Qualitat tècnica i qualitat percebuda: concepte. El cicle de millora contínua: planificar, implantar, avaluar i activar (cicle PDCA). Resolució de problemes: el diagrama causa-efecte.
Tema 11
Ofimàtica. Intranet, Internet, correu electrònic. Administració electrònica.
Temari específic
Tema 1.
Concepte de salut i els seus determinants. Història de la malaltia. Factors de risc comú i nivells de prevenció. Odontologia preventiva i comunitària.
Tema 2.
Epidemiologia en odontologia. Educació sanitària individual i grupal i promoció de la salut en odontologia.
Tema 3.
Estructures anatòmiques de cap i coll. Fisiologia de l'aparell estomatognàtic.
Tema 4.
Anatomia dental. Odontograma. Tipus de dentició i diferències. Anomalies de la dentició. Seqüència cronològica de la formació i erupció dentària, relacionant-la amb les fases del desenvolupament embriològic.
Tema 5.
Biofilm: concepte, localització i composició. Formes clíniques: placa cariògena i periodontògena. Visualització i detecció de la placa dental. Mètodes de control de la placa bacteriana. Concepte i mètodes per a prevenció de la salut oral. Higiene bucodental i interdental: concepte i utilització. Dentifricis.
Tema 6.
Aparell digestiu: definició, composició, funció i alteracions. Dieta, nutrició, hàbits alimentaris relacionats amb la salut bucodental. Aliments cariogènics i no cariogènics.
Tema 7.
Càries: definició, causes, prevenció. Risc de càries i la seva activitat. Tractament preventiu de la malaltia i les lesions de la càries. Saliva: composició i la seva relació amb la malaltia de càries.
Tema 8.
Defectes de l'esmalt congènit i adquirit.
Tema 9.
Fluor: concepte i metabolisme, Usos del fluor. Toxicitat aguda i crònica. Fluorosi dental: etiologia i prevenció.
Tema 10.
Segelladors de fosses i fissures. Concepte. Composició i indicacions. Tècnica seqüencial.
Tema 11.
Alteracions de les genives, mucosa oral i glàndules salivals. Malaltia periodontal. Etiologia. Prevenció. Malaltia periodontal com a factor de risc d'altres malalties. Antisèptics orals: tipus, composició, ús i indicacions.
Tema 12.
Desenvolupament i alteracions de l'erupció dentària i de l'estructura dentària. Oclusió i maloclusió: concepte, tipus i prevenció. Hàbits nocius. Epidemiologia de les maloclusions. Etiologia.
Tema 13.
Traumatismes bucodentals. Epidemiologia. Organització del tractament d'urgència.
Tema 14.
Tractament del càlcul. Tincions per l'higienista dental. Tartrectomia. Controls periòdics i manteniment. Higiene bucodental i interdental. Tècniques de neteja i poliment de les dents. Instrumental utilitzat, materials, indicacions i contraindicacions.
Tema 15.
Cures orals i preventives en la dona embarassada i en el lactant.
Tema 16.
Fisiopatologia general, característiques generals de la immunitat, trastorns del sistema immunitari. Malalties de transmissió per fluids orgànics. Mecanismes de transmissió, epidemiologia i prevenció.
Tema 17.
Característiques de les malalties infeccioses. Malalties infeccioses en odontologia. Etiologia i prevenció.
Tema 18.
Trastorns hemodinàmics i vasculars. Coagulants i anticoagulants: concepte, diferenciació i precaucions.
Tema 19.
Lesions orals. Neoplàsia oral. Concepte, etiologia i prevenció. Paper de l'higienista dental en la detecció precoç del càncer oral.
Tema 20.
Atenció odontològica en pacients amb patologia sistèmica: cardiopatia, diabetis, hipertensió arterial o altres patologies. Paper de l'higienista dental en pacients especials. Peculiaritats en el tractament i cures en aquests pacients.
Tema 21.
La Unitat dental: concepte, estructura i funcionament. Característiques de la cadira dental. Manteniment de la Unitat dental. Instrumentació en la consulta odontològica. Ergonomia. Instrumental. Material d'un sol ús. Materials dentals: fonament, composició, tipus. Instruments odontològics: descripció, tipus i conservació.
Tema 22.
Neteja, desinfecció i esterilització en el gabinet dental. Higiene de mans. Equips de protecció individual. Malalties infectocontagioses: mecanismes de transmissió Conservació del material odontològic. Maneig de materials estèrils.
Tema 23.
Urgències mèdiques al gabinet dental. Paper de l'higienista dental. Suport vital bàsic (SVB).
Tema 24.
Equip humà odontològic. Composició i organització. Comunicació amb el pacient. Recepció. Maneig de la conducta en pacients poc col·laboradors i en odontopediatria.
Tema 25.
Recollida de dades. Sistemes de registre i arxiu. Ètica en el procés odontològic: principis bàsics. Confidencialitat.
Tema 26.
Cartera de serveis d'odontologia a l'atenció primària.
Tema 27.
Radiologia en odontologia. Tipus de radiografies. Normes de protecció radiològica a la consulta d'odontologia.
Tema 28.
Prevenció de riscos laborals: risc biològic, tipus d'agents biològics, vies d'entrada i contagi; mesures de precaució estàndards; mesures d'aïllament; prevenció de lesions amb material punxant o tallant; gestió del residu sanitari. Risc químic: ús segur d'agents desinfectants. Riscos físics: mesures de protecció pel que fa a radiacions ionitzants i no ionitzants. Riscos ergonòmics: treball amb pantalles de visualització. Factors de risc específics associats a la seguretat: incendis i explosió, productes químics, seguretat viària i equips de treball. Actuacions en cas d'emergència: incendis. Riscs psicològics i socials: organització del treball, jornades perllongades i torns. Tècniques per gestionar l'estrès. Situacions de violència.
Tema 29.
Sostenibilitat en la consulta dental: compromís amb els objectius de desenvolupament Sostenible (ODS).
Tema 30.
Llei 12/2020, del 13 d'octubre, de l'Atenció Pública de la Salut Bucodental: Marc legal, Objectius i desplegament al sistema públic català.