El ple del Consell Interterritorial del Sistema Estatal de Salut (SNS) va aprovar el 15 de juny, l’ampliació de la Cartera de Serveis de Salut Bucodental per poder oferir assistència bucodental als centres públics de salut. L’ampliació d’aquesta mesura beneficiarà a set milions de persones i està dotat amb un pressupost de 44 milions d’euros. Aquest és un dels compromisos del govern espanyol inclòs en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. A més a més, és un mandat de l’Organització Mundial de la Salut (OMS).
Els col·lectius que es prioritzaran en una primera fase amb l’entrada d’aquest nou servei sanitari serà la població infantil ( de 0 a 14 anys), les dones embarassades i les persones amb discapacitat intel·lectual i limitada de la mobilitat dels membres superiors. També les persones amb tumors cèrvicofacials també s’inclouran dins aquest rang.
Algunes de les prestacions públiques odontològiques que se sumaran a la Cartera de Serveis seran els vernissos de fluor d’alta concentració, els segelladors de fosses i fissures que impedeixen l’aparició de les càries i les higienes dentals. També s’inclouran els empastaments a la dentició definitiva, els tractaments no agressius a les dents de llet, les reconstruccions i endodòncies davant traumatismes i malformacions des del naixement fins als 14 anys.
La ministra de Sanitat, Carolina Darias, va explicar que “hem fet un gran pas amb l’ampliació de la cartera de serveis de salut bucodental. Aquest Pla de Salut Bucodental és un dels grans avenços de la legislatura. Es tracta d’una mesura que té un gran impacte ja que està dirigida a la població espanyola en general i, de manera especial, a més de 7 milions persones”, ha afirmat la ministra.
Les patologies bucodentals han augmentat un 45% en les darreres dècades. A Espanya, fins avui, la Cartera Comuna de Serveis de l’SNS era molt limitada i irregular en el territori. Amb aquesta ampliació es pretén arribar als més vulnerables.
Aquest Pla permetrà homogeneïtzar les prestacions d’atenció bucodental a totes les comunitats autònomes, garantint l’equitat en el seu accés, independentment del lloc de residència i incrementar els serveis comuns que fins ara no es prestaven per la sanitat pública, amb un enfocament fonamentalment preventiu i prioritzant els col·lectius infantils i juvenils, embarassades, persones amb discapacitat i persones amb càncer cervicofacial.